20.10.2023.

Plaćanje Dina karticama na rate bez kamate sve više se koristi i u trećem tromesečju 2023. godine

Na inicijativu Narodne banke Srbije da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će im omogućiti da plaćaju na odloženo, u okviru svojih raspoloživih sredstava i bez potrebe da se dodatno zadužuju u banci korišćenjem kredita, omogućeno je plaćanje na rate Dina debitnim karticama.

Plaćanje na rate debitnim Dina karticama, sa aspekta troškova za korisnika, ima sve prednosti plaćanja čekovima građana, pri čemu je samo plaćanje na prodajnom mestu neuporedivo jednostavnije i brže, jer je potrebno samo da se korisnik opredeli za broj rata, a transakcija se dalje realizuje kao transakcija platnom karticom na POS terminalu. Jedna od prednosti plaćanja na rate Dina debitnim karticama jeste ta što se za ove transakcije ne obračunava kamata niti postoje druge naknade za korisnika u vezi sa odloženim plaćanjem.

Takođe, trgovci kod kojih je omogućeno plaćanje na rate debitnim Dina karticama prepoznali su višestruke prednosti ovog servisa, budući da se plaćanje odvija brzo i efikasno, te ne uzrokuje zadržavanja na kasi, koja su tipična za plaćanje čekovima, a kako su troškovi za obradu transakcija u sistemu DinaCard daleko niži nego u internacionalnim kartičnim sistemima, kod plaćanja Dina karticom na odloženo ili na rate trgovci plaćaju znatno nižu trgovačku naknadu u odnosu na slične proizvode kartica inostranih kartičnih sistema, što Dina karticu čini prvim izborom kod trgovaca i za ovu vrstu plaćanja.

U trećem tromesečju 2023. godine, ostvaren je promet na osnovu plaćanja na rate Dina karticama u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dinara, što je povećanje za 37% u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, dok je broj transakcija iznosio 310.342 transakcije, što je za 31% više nego u istom tromesečju 2022. godine.

U trećem tromesečju tekuće godine ukupan broj rata je oko 1,4 miliona, što je za 32% više rata nego u istom periodu prethodne godine.

Plaćanje na rate bez kamate debitnom Dina platnom karticom u ovom trenutku svojim korisnicima omogućavaju tri banke, a više informacija i spisak trgovaca koji pružaju ovu mogućnost svojim kupcima možete pogledati na internet stranici Banke Poštanska štedionicaBance Intesa i NLB Komercijalne banke.

Korisnici Dina kartica navedenih banaka mogu plaćati na rate na preko 14.000 prodajnih mesta u Republici Srbiji.

Za više informacija o nacionalnoj kartici pozivamo vas da posetite internet prezentaciju sistema DinaCard.

Sektor za platni sistem